91)Ritu has 3 shirts in shades of red , 4 in yellow shades  and 5 in 
green shades .Three shirts are  picked at random. The probability that 
all of those are in red shades is:
A)1/12                  B)1/660                                c)1/66                   D)1/4
Solution: Given  3red,  4yellow, 5green shirts
Total shirts = 3+4+5 = 12
Probability of getting Red = 3/12 = 1/4
92)(1.0816)1/2=?
A)0.14                   B)1.4      c)1.004                  D)1.04
Solution:  It written as square root of 1.0816
By trail method, check all options
Like   1.04 * 1.04
            1.0816
93)An intern can a job in 15 days . The manager and senior manager are 
busy with other priorities and thus take 25 and 40 days respectively to 
complete the task. How long will they task to finish the task if all of 
them work together?
A)7         b)722/29               c)8          D)821/29
Solution:  It can be written as …
   Work together =  1/15 + 1/25 +1/40
                                = 1/5[1/3 + 1/5 + 1/8]
                                 = 1/5[40+24+15/120]
                                  =[79/5*120]
It can be written..
ð  600/79 = 7.59    (Answer is in fractions..in this options solution is not present)
94)if a + b =6, ab = 5, then the value of a-b is:
A)4         B)5         C)6         D)7         E)9
Solutions : By using formulae…..
(a+b)2  -  (a-b)2  = 4ab
36 – (a-b)2  = 20
=> (a-b)2 = 16
=> (a-b) = 4
95)At  a certain party ratio the ratio of gents and ladies was 1:2 . But
 when  2 gents and 2 ladies left the party . The ratio became 1:3. How 
many people were initially present in the party?
A)12       B)15      C)18       D)24
Solutions:  Ratio of G & L =1:2 => x : 2x
                    Two G & Two L are left i.e  =>x-2 : 2x-2
       => x-2 : 2x-2 = 1 : 3
       => x-2/2x-2 = 1/3
       =>3x-6 = 2x-2
      => X=4 (Gents)
       => 2x=8 (Ladies) 
      :. Total people = 12
96)The SI on Rs 10 for 4 months at the rate of 3 paise per rupee per month is :
A)Rs 1.20             B)Rs 1.60             C)Rs 2.40              D)rs.3.60/-
Solution : By using Formulae…
SI = P * T* R/100
=>10*4*3/100
=>120/100 => Rs  1.20
97)In a miniature wonderland,three countries Austria,America and Germany
 are on display.If Austria and America occupied 3/7 and 4/9 of the 
display area respectively,what is the display area occupied by Germany?
a.3/21   b.5/63   c.8/63    d.1/21
Solution:  Let  3/7 + 4/9  + G =1
ð  27+28/63 + G = 1
ð  G  = 1 – 55/63
ð  G = 8/63
98)Find the value of p which satisfies the relation log2(p-1) + 2 =log2(3p+1).
a.1          b.3          c.5          d.7
Solution:  log2(p-1) + 2 =  log2(3p+1)
ð   log2(p-1) + log2(22) = log2(3p+1)     (:. Log2 2 2= 2 )
ð  log2 22 (p-1) = log2 (3p+1)   (:. Log a+ log b = logab )
ð  4p-4 = 3p+1
ð  P = 5
99)          28 * 22  =
a.410          b.210          c.216           d.416
Solution : am  * an = am+n
Using this formulae = 28 * 22 = 210  
100)Mauli purchased a designer saree from mumbai at 8/9th  of its 
MRP.When she came back to Delhi,her neighbour coaxed Mauli to sell the 
saree to her.She was even ready to pay 9% more than its MRP.What would 
Mauli’sgain percentage be,if she decides to sell the saree to her 
neighbour?
a.15.59%                              b.16.61%                              c.20.36%                              d.22.625%
Solution: cost price = 8/9 x
Selling price = 9% more =>  x + 9/100 x  
                                         =>109x/100
Formulae  = ( s.p-c.p/c.p) * 100
ð  {[(109x/100 )– (8x/9) ]/(8/9)}x100
ð By Solving we get :22.625%
 
No comments:
Post a Comment